Τι ειναι τα eSports;

  • Γράφτηκε από τον 

Τα e-sports, ή «ηλεκτρονικά αθλήματα» αν τα αποδώσουμε στην ελληνική, δεν αποτελούν πλέον απασχόληση για μόνο μια περιορισμένη μερίδα παικτών βιντεοπαιχνιδιών.

Eκείνους για τους οποίους κάποτε διαβάζαμε να κλειδώνονται στα δωμάτιά τους παίζοντας με τις ώρες Counter-Strike ή WarCraftII. Με την τηλεθέαση να αυξάνετε όλο και διαρκώς, ο ανταγωνισμός μεταξύ επαγγελματιών παικτών/ομάδων, είναι αυτή την στιγμή η κορυφή στον κόσμο των video games.

Πλέον οι «αγοραφοβικοί σπασίκλες» που έχουν μεταμορφωθεί σε «επαγγελματίες σταρ», το ολιγομελές χόμπι τους που έχει αναδειχθεί σε παγκοσμίου φήμης προϊόν και η ανταγωνιστικότητα, έχουν αναδείξει τα e-sports σε κορυφαίο Μέσον ψυχαγωγίας με αναγνωρισιμότητα και τηλεθέαση. Στη χώρα μας έχουν γίνει μερικά δειλά βήματα για την ανάδειξη των ηλεκτρονικών αθλημάτων, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ανέβει στο βαγόνι της επιτυχίας. Και, γιατί όχι, των μετρητών.

Θα ήθελες να μάθεις για τον ηλεκτρονικό αθλητισμό; Θα σε ενδιέφερε να πάρεις και εσύ μέρος σε τουρνουά; Ο ακόλουθος οδηγός είναι μιας πρώτης τάξης εισαγωγή στην Παγκόσμια αλλά και την Ελληνική σκηνή των e-sports. Ορίστε τα πέντε βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεις.


 eSports | Ηλεκτρονικός "Αθλητισμός"

5) Υπάρχουν αρκετά βιντεοπαιχνίδια στα οποία μπορείς να διαγωνιστείς στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού αθλητισμού.

Είναι πολύ πιθανό το βιντεοπαιχνίδι που ήδη παίζεις και είσαι καλός σε αυτό, ή κάποιο που έχεις παίξει στο παρελθόν, να συμπεριλαμβάνεται στη γκάμα του ηλεκτρονικού αθλητισμού. Γιατί να μην ξεκινήσεις λοιπόν από αυτό; Είτε παίζεις κάποιο παιχνίδι δράσης πρώτου προσώπου, κάποιο αθλητικό, είτε κάποιο παιχνίδι στρατηγικής πραγματικού χρόνου, αν το ψάξεις λίγο παραπάνω, ενδεχομένως να βρεις μια κοινότητα που να στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δύο παιχνίδια που θεωρούνται τα μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά αναφορικά με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό, είναι τα Starcraft 2 και League Of Legends. Ωστόσο είναι πολλοί οι τίτλοι που την περασμένη σεζόν απασχόλησαν τη διεθνή κοινότητα των e-sports. Δες μερικά από τα καλύτερα στιγμιότυπα.

Είτε παίζεις κάποιο παιχνίδι πρώτου προσώπου, είτε κάποιο παιχνίδι στρατιγικής πραγματικού χρόνου, αν κοιτάξεις λίγο δίπλα σου θα βρείς μια αρκετή μεγάλη κοινότητα ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Τα 2 μεγαλύτερα παιχνίδια που βασίζονται στον ηλεκτρονικό ανταγωνισμό είναι το StarCraft2 και το League Of Legends. Εκτός απο αυτά τα 2 video games που είναι κολλοσοί στον ηλεκτρονικό αθλητισμό, υπάρχει πληθώρα επιλογών για να μπορέσεις να διαγωνιστείς στο video game της επιλογής σου.

Αναφορικά εδώ, θα σου μεταφέρουμε κάποια απο τα καλύτερα στιγμιότυπα της περασμένης χρονιάς απο Ευρωπαικούς ή διεθνής esports οργανισμούς.


 4) Υπάρχουν σημαντικά έπαθλα, είτε σε μετρητά είτε σε προϊόντα για εσένα ή την ομάδα σου.

Μετρώντας πάνω από δέκα χρόνια εξέλιξης, ο ηλεκτρονικός αθλητισμός έχει προσελκύσει και αναδείξει οργανισμούς και φορείς οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διοργάνωση, διεξαγωγή και χορηγία εκδηλώσεων και, φυσικά, πρωταθλημάτων. Καθώς η διεθνής κοινότητα του ηλεκτρονικού αθλητισμού μεγαλώνει και οργανώνεται, αντιστοίχως αυξάνονται και οι διάφορες διοργανώσεις και τα έπαθλα.

Από τη μεριά του, το Starcraft 2 έχει διευρύνει τη δημοτικότητα του ηλεκτρονικού αθλητισμού και αναμφισβήτητα είναι το κορυφαίο ανταγωνιστικό ηλεκτρονικό άθλημα παγκοσμίως, τόσο σε νούμερα τηλεθέασης όσο και συνολικά σε χρηματικά έπαθλα. Το παιχνίδι στρατηγικής της Blizzard έχει καταφέρει να ενώσει σε ομάδες και κοινότητες παίκτες από κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, πολλοί εκ των οποίων συχνά ταξιδεύουν από ήπειρο σε ήπειρο προκειμένου να διαγωνιστούν στα πιο φανταχτερά πρωταθλήματα με τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα.

Από την άλλη, το μεγαλύτερο τουρνουά στην ιστορία του ηλεκτρονικού αθλητισμού διοργανώθηκε πρόσφατα από μια νεοεισελθείσα στον χώρο εταιρεία: τη Riot Games, δημιουργό του League Of Legends (συντ. LoL), η οποία για το πρωτάθλημα της 2ης σεζόν του παιχνιδιού ανακοίνωσε χρηματικά έπαθλα που έφτασαν τα πέντε εκατομμύρια δολάρια! Το πρώτο ένα εκ. μοιράστηκε στην διάρκεια της βασικής αγωνιστικής περιόδου, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα μοιραστούν κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης που θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου του 2012 στο Λος Άντζελες.

Παρακάτω θα δεις την ανακοίνωση της Riot Games για την τελική φάση του πρωταθλήματος.


3) Μπορείς να παρακολουθήσεις αγώνες στο αγαπημένο σου παιχνίδι από οπουδήποτε.

Πλέον όλα τα τουρνουά, οι επίσημοι αγώνες αλλά και σημαντικά ματς επίδειξης μεταξύ γνωστών παικτών, μεταδίδονται ζωντανά μέσω ίντερνετ (streaming) και διατίθενται μαγνητοσκοπημένα.

Τα justin.tv, twitch.tv και own3d.tv είναι τα τρία πιο διαδεδομένα μίντια μετάδοσης ζωντανού ή μαγνητοσκοπημένου περιεχομένου με θέμα τον ηλεκτρονικό αθλητισμό. Μάλιστα υπάρχουν και οι περιπτώσεις επαγγελματιών παικτών οι οποίοι διατηρούν τα δικά τους κανάλια απ' όπου μεταδίδουν τους αγώνες τους απ' ευθείας από τον υπολογιστή τους.

Σε αυτές τις μεταδόσεις συνήθως υπάρχει και ένα πεδίο διαλόγου (chat) όπου οι θεατές κουβεντιάζουν μεταξύ τους και με τον παίκτη. Οι παίκτες που μεταδίδουν τους αγώνες τους έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο τρόπος που παίζουν και η προσωπικότητα τους ανεβάζουν τα νούμερα τηλεθέασης. Συχνά θα πετύχετε επαγγελματίες παίκτες να σχολιάζουν τα ίδια τους τα παιχνίδια, μιλώντας για τη στρατηγική και τις κινήσεις τους.

Δεν υπάρχει κανένα άλλο είδος αθλήματος στον κόσμο όπου να υπάρχει τέτοια σχέση αμεσότητας ανάμεσα στον παίκτη και τον θεατή.

Αυτό από μόνο του κάνει τον ηλεκτρονικό αθλητισμό υπέροχη ασχολία!


2) Μπορείς να παίξεις επαγγελματικά. Ναί εσύ!

Γιατί να μην το δοκιμάσεις, είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ομαδικό;

Μπορείς να ξεκινήσεις αναζητώντας τοπικές διοργανώσεις, μικρότερες σε μέγεθος, που να απευθύνονται σε παίκτες που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα (αρχάριοι). Όσο ασχολείσαι με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό, είναι θέμα χρόνου να φτάσεις να επιθυμείς να διαγωνίζεσαι με παίκτες ολοένα καλύτερου επιπέδου.

Αν νομίζεις ότι είσαι καλός σε κάποιο παιχνίδι, ακόμη και αν δεν έχεις βλέψεις για να ασχοληθείς σε επαγγελματικό επίπεδο, πάντα θα υπάρχουν διοργανώσεις για ερασιτέχνες με έπαθλα – ακόμα και χρηματικά.


1) Ο Ηλεκτρονικός Αθλητισμός θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία, και θα αναδειχθεί σε τεράστιο φαινόμενο στην χώρα μας.

Είναι αναπόφευκτο ο ηλεκτρονικός αθλητισμός να γίνει κομμάτι της κουλτούρας της ψυχαγωγίας στη χώρα μας. Αυτό θα γίνει σύντομα και καλό θα είναι να προετοιμαζόμαστε.

Δεν πρόκειται βέβαια να φτάσουμε σε νούμερα τις πιο ανεπτυγμένες χώρες (σε αυτόν αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, άλλωστε), ωστόσο ο κανόνας λέει ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν και τα τοπικά δρώμενα της Ελλάδας.

Τα τελευταία δύο χρόνια κάθε μεγάλη διοργάνωση «σπάζει» το ρεκόρ τηλεθέασης μιας προηγούμενης. Οι Αμερικάνοι στο MLG έκαναν ρεκόρ με 241.000 ταυτόχρονους τηλεθεατές από ολόκληρο τον κόσμο τον Νοέμβριο του 2011. Μετά από έξι μήνες το ρεκόρ καταρρίφθηκε από το IGN Pro League το οποίο έφτασε τους 346.000 ταυτόχρονους τηλεθεατές.

Σήμερα απλώς περιμένουμε να ξεπεραστεί και αυτό.

Επιπλέον, τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα και η αναγνωρισιμότητα είναι στοιχεία που σύντομα θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται φορείς στην Ελλάδα.


Τι μπορείς να κάνεις από μεριάς σου για την ανάπτυξη του θεσμού του ηλεκτρονικού αθλητισμού;

Ανακάλυψε το ανταγωνιστικό μέρος του video game και νιώσε την έννοια "Ηλεκτρονικός Πρωταθλητισμός"  Είναι ένα συναίσθημα που θα σε αποζημιώσει 1000 %

--  Να υποστηρίζεις τις ελληνικές προσπάθειες

--  Να συμμετέχεις στα τουρνουά και στις κοινότητες

--  Να παρακολουθείς ελληνικές μεταδόσεις (ζωντανές/μαγνητοσκοπημένες).

--  Να αναδεικνύεις του Έλληνες παίκτες

--  Αρκεί μια ADSL γραμμή με 1 mbps upstream για να μεταδόσεις τα παιχνίδια σου – σύντομα θα βρεις οδηγίες για το πως να το κάνεις στο gamebattles.gr

--  Να συμμετέχεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό

--  Ένα «ευχαριστώ» στους χορηγούς και τους διοργανωτές μέσω like/subscribe δεν σου στοιχίζει τίποτα, αλλά δείχνει την υποστήριξή σου σε αυτούς τους φορείς που είναι οι κινητήριοι μοχλοί για τον ηλεκτρονικό αθλητισμό

--  Μοιράσου αυτό το κείμενο καθώς και περιεχόμενο σχετικό με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό με τους φίλους σου και βοήθησε στη διάδοση του ηλεκτρονικού αθλητισμού

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014 11:10
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Scool

I Love the 'B' Side Of The Force | eSports Rules

Ιστότοπος: www.webhosting4u.gr

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ξεκινήσαμε... Τώρα Τι; »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
επιστροφή στην κορυφή